Rapport fra AIPS-kongressen

AIPS-kongressen i Baku er avsluttet og her er de viktigste punktene fra møtene i Aserbajdsjan fra 27-30. april.
Skyline i Baku, åtsed for årets AIPS-kongress. FOTO: Reidar Sollie

Norges utsendtte delegater: Leder Reidar Solie, kasserer Karin Hanstensen og leder av skikommisjonen, Rolf Arne Odiin.Det mest nyttige for oss var innledningene fra FIFA og IOC. Dessuten fikk vi til et nordisk møte der for første gang også Sverige og Finland stilte med kvinnelige delegater.

Dette var byen som hadde Melodi GP for to år siden og Norges U21-landslag og A-landslag skal spille EM-kvalifisering senere i år.

1. FIFA
Gjennom FIFA-kontakten fikk vi godkjent at norske medier kan bytte mannskap underveis i VM i Brasil. Nå er vi neste nasjon som ber om det. FIFAs mediesjef Alain Lieblang var overrasket over at Norge stiller med 20 journalister når ikke landet selv deltar.

2 IOC
IOCs nye generalsekretær Jochen Färber orienterte om reformprosessen i IOC, tidsplan og hva den skal inneholde. Norge (Sollie) spurte om det var mulig å få ut de konkrete forslagene og om man også er mottagelige for forslag om å endre den demokratiske innretning, eller mangel på sådan. Forslagene blir ikke offentlige før IOCs arbeidsgrupper har gått gjennom dem i sommer. De skal behandles på en ekstraordinær IOC-kongress i desember.

3. UEPS
Følr AIPS-kongressen var det intern konkress for Europaseksjonen UEPS. Norge deltok ikke på denne. Greske Yannis Daras var ikke på valg, men orienterte at dette var hans siste periode. Han går altså av i 2017.
 

4. PRESIDENTEN ÅPNET
At Aserbajdsjan var vertskap for kongressen skyldes at landet satser tugt på internasjonale toppidrettsarrangementer. Målsetningen for den rike oljenasjonen er å hente minst 50 internasjonale arrangementer til landet hvert år. Under konkressen ble det klart at de har sikret seg Formel-1 neste år. Samtidig med oss hadde UEFA en stor kongress der bl a Andrea Morisbak haded en rolle. Og som kjent spilte Magnus Carlsen en sjakkturnering samtidig i en annen by i dette landet.
Det sier det meste når landets president, Ilhan Aliyev, omstridt i Vesten, personlig åpnet kongressen og håndhilste på en rekke av delegatene. Neste år skal Baku arrangere de første European Games, og dette var hovedsponsoren for kongressen.

5. MEDIENES BEKYMRINGER
Den digitale revolusjonen, som alle medier kjemper med på godt og vondt, var det faglige hovedinnholdet på kongressen. Et panel bestående av Lee Martin (Getty Images), Vincent Amalvy (Sports Agence France Presse), Gary Hershorn (fotosjef Global Sports), Marc Bombarde (L'Equipe), Mikail Demin (mediesjef Sotsji-OL), Thomas Giordano (UEFA)  og Jochen Färber (IOC) diskuterte medienes og deres egne utfordringer. UEFAS nettsider, kanskje de mest profesjonelle av forbundsssider, håndteres av 45 ansatte. IOC bruker stadig større resuurser på å fronte sine budskap via Facebook og Twitter uten bruk av de tradisjonelle mediene. Debatten ble ledet av leder av fotballkommisjonen, Keir Radnege, kjent fra blant annet World Soccer.
Men ingen hadde løsningen på medienes finansielle utfordringer. Men antall konsumenter av sport på nett øker stadig.


6. AIPS ØKONOMI OG MEDLEMMER
Den økonomiske krisen påvirker også antall sportsjournalister. I Europa har antallet AIPS-medlemmer sunket med over 500, mens den har økt i andre verdensdeler.  Michael Kuhn, AIPS østerrikske kasserer, kunne berette om en kassabeholdning på 393,677 sveitserfranc, omlag 2,3 millioner norske kroner. Det skyldes blant annet presidenten Gianni Merlos evne til å inngå sponsoravtaler ved å vise fram en nettside som blir stadig mer profesjonell.

7. NORDISK PÅVIRKNING
Norden er ikke representert verken i UEPS eller AIPS. Det skyldes enkelt og greit at ingen land har hatt kandidater å stille med etter at Island selv ikke ønsket å ha med Adolf Ingvarssom videre. Men danske Flemming Olesen, kasserer i det danske forbundet, har fått plass i AIPS finanskommisjon. Der får han et unikt innblikk i AIPS økonomi og har antageklig større påvirkning enn hva man kan få ved en styreplass. Han beretter om at mer profesjonelt sekretariat, det har delvis vært underbetalt, men nå har man fått orden på avtalene. I samme finanskomite sitter også tidligere kasserer Jorge Ribeiro (Portugal) og Predrag Milinkovic (Serbia).

8. NORDISK MØTE
Norge, Sverige, Finland og Island var alle representert på kongressen og vi benyttet anledningen til å ta en nordisk møte. Der stilte nevnte Flemming Olsen, Danmark,  Mats Taxén fra Sverige, Heikki Miettinen og Nina Jakonen, Finland og Eirikur Stefan Asgeirsson, Island. I tillegg var  Anna Blomqvist (SVT) med som svensk delegat. Finland kunne blant annet fortelle at neste års nordiske kongress er planlagt lagt til Mariehamn på øya Åland i slutten av mai. Vi uttrykte en viss skepsis til munødvendig lang reisevei.

9. TAKKER AV
Roslyn Morris – generalsekretær i AIPS siden  2006 – ble takket av etter et solid stykke arbeid. Med bosted i Australia ble jobben noe upraktisk opp mot presidenten Gianno Merlo i Italia. Etter nyttår er det Evelyn Watta fra Kenya som har håndtert vervet, med stø hånd i følge de som kjenner hverdagen. Morris er blitt tilbudt å fortsette i jobben som markedssjef.

10. RETTIGHETER
Jean Paul Savart – fransk medlem av eksekutivkomitéen i AIPS Europe – står bak et initiativ om å komme med diverse lovforslag til EU. Det gjeder særlig for radio. I Champions League kan klubbene selge radiorettigheter.  I Frankrike har alle frie radiorettigheter og dette kolliderer med UEFAs praksis.

11. URUGUAY NESTE
Montevideo – hovedstad i Uruguay – blir neste års vertskap for AIPS-kongressen. Den skal holdes 14. til 18. april. Sted for kongressen i 2016b er ikke avklart. En kongress på Baku-nivå koster cirka fire millioner kroner å arrangere. Norden vil jobbe med et forslag om å holde AIPS-kongress annenhvert år.

12. NYE NASJONER
Turkmenistan, Lesotho, Makedonia, Malawi og Tunisia ble nye medlemsnasjoner på denne kongressen. Dermed er man oppe i 160 medlemsland, og av dem var 103 representeret i Baku.

13. AIPS 90 ÅR
Under kongressen ble det også markert at organisasjonen er 90 år. Altså tre år yngre enn Norske Sportsjournalisters Forbund. AIPS ble stiftet i forbndelse med OL i Paris i 1924. 29 nasjoner deltok på den aller første kongressen. De åtte landene som møttes til første konstituerende møte var Frankrike, Belgia, Sverige, Italia, Polen, Ungarn, Tyskland og Østerrike.

 

Tilbake