NRK og TV2 deler fotball-VM

NRK og TV2 har sammen sikret seg rettighetene til å vise fotball-VM i 2018 og 2022. Fra før av har de VM i 2014. Dermed går de tre neste VM-sluttspill på "åpne" kanaler.
Hvis Norge kommer til fotball-VM i løpet av de ti neste årene, vil kampene bli vist på NRK eller TV2. Foto: Erlend Aas, NTB Scanpix

Det betyr at de to kanalene vil sende fotball-VM for herrer i Russland i 2018 og Qatar i 2022. Med i avtalen er også de kommende verdensmesterskapene for kvinner, samt prøve-VM for herrer.

– Det er en viktig del av NRKs sportsstrategi å kunne gi vårt publikum store sportsbegivenheter. Vi er derfor glade for at vi sammen med TV 2 har landet denne avtalen, sier NRKs sportssjef Rune Haug.

Fra før har NRK og TV 2 rettighetene til fotball-VM i Brasil om to år.

Det er Sveriges Television (SVT) som har ledet forhandlingene mot den åtteårige avtalen med Det internasjonale fotballforbundet (FIFA). De har de svenske rettighetene sammen med TV4, mens DR og TV 2 vil sende fotball-VM på dansk TV.

Avtalen kom på plass kun fire dager etter at kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) la fram listen over viktige idrettsbegivenheter som skal sees og følges på gratiskanaler.

 

– I NRKs sportsstrategi har vi gjort noen bevisste valg når det gjelder fotball. I Norge har vi vurdert cupfinalen som den største begivenheten, og den norske cupen er også den som best viser mangfoldet i norsk fotball, sier Haug.

– Nå har vi også sikret oss de største fotballbegivenhetene internasjonalt. Vi vurderer VM som viktigere enn for eksempel eliteserien, sier han.

Dermed skal NRK og TV2 dele følgende mesterskap mellom seg.

  • Fotball-VM for menn i 2018 og 2022
  • Fotball-VM for kvinner i 2015 og 2019
  • Confederations Cup i samme periode

– Vi samarbeider med TV 2 der det er til det beste for NRKs publikum. TV 2 er våre konkurrenter, men av og til er samarbeid best for publikum, og da samarbeider vi slik vi gjør denne gangen, kommenterer Rune Haug.

Selv om NRK solgte rettighetene til fotball-VM i Sør-Afrika for snart to år siden, er det ifølge Haug ingen planer om å gjøre det samme med disse fotballmesterskapene.

– Vi solgte VM i 2010 på grunn av Melodi Grand Prix, og kringkastingssjefen uttalte vel da at det er en av de tyngste beslutningene han har tatt. VM i fotball for herrer ligger seks og ti år frem i tid. Med dagens ledelse er det ingen planer om å bruke fotballen som forhandlingskort for å få andre rettigheter, sier han.

Canada skal arrangere fotball-VM for kvinner i 2015.– En bra pris

Rettighetssjef for sport i NRK, Runar Østmo, vil ikke ut med hvor mye penger NRK har lagt på bordet for å sikre seg disse fotballrettighetene.

– Det er mye penger, men innenfor det som er forsvarlig for en slik begivenhet. I et marked hvor rettigheter blir stadig dyrere, så er det en bra pris, sier han til NRK.

Avtalen kom på plass kun fire dager etter at kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) la fram sin liste over viktige idrettsbegivenheter som skal sees på åpne kanaler.

– Med dagens avtale har vi tatt et nytt stort steg for å oppnå FIFAs målsetting om å gjøre VM så tilgjengelig som mulig for så mange mennesker som mulig, sier Niclas Ericson, sjef for FIFAs TV-divisjon i en pressemelding. (NRK/NTB/NSF)

Tilbake