Mediekjøret mot idretten

I halvannen time var det friske meninger om forholdet mellom idretten og mediene på årets årsmøte. Vi var innom et utall temaer som tangerte det samme: Kommunikasjon.
Panelet i aksjon. Fra venstre Niels Røine, Espen Graff, Leif Welhaven, Anders Nyland og debattleder Knut Skeie Solberg. FOTO: Reidar Sollie

Sjelden har det vært mer støy mellom idrettsorganisasjonene og mediene enn i år. Det skyldes en rekke saker med dopinghistoriene i langrenn som de mest konkrete. I tillegg kravet om åpenhet, spesielt rettet mot fotballforbundet og idrettsforbundet.

Derfor ble dette hovedtemaet på tirsdagens medlems- og årsmøte i Norske Sportsjournalisters Forbund i Oslo Media House i Oslo.

I panelet satt Espen Graff, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Niels Røine, fersk kommunikasjonssjef i Norges Idrettsforbund, Anders Nyland, seniorrådgiver i GK, tidligere redaktør i BA og Leif Welhaven, nyhetsleder sport i VG.

Debatten ble ledet av Knut Skeie Solberg, med bakgrunn fra både TV 2 og NRK.

Og selv om temaet var kommunikasjon og journalistikk, var vi innom en rekke saker for å bildelegge det hele: Johnsrud Sundby, Johaug, astmaproblematikken, boikotten av Ernst Lersveen, åpenheten i NFF, "de ni eldre menn", VG-spaden, nyhetsjournalistikk kontra kommentarer, faktafeil, journalistiske brister, VGs metoder og bevisste satsing, Skiforbundets drama da kick off måtte avlyses, taktisk kontakt til internasjonale medier, uttaleforbud, sportsjournalistikk i endring, journalisters bruk og og synsing på sosiale medier.

Hver for seg kunne vi holdt på lenge om vært tema.

Dette er ikke noe helhetlig referat, men disse sitatene gir et inntrykk av debatten:

Graff (om astma): Ekstremt krevende sitiasjon. Har lagret hundrevis av artikler med grove faktafeil. Det er ikke dokumentert en eneste frisk utøver som skal ha brukt astmamedisin. Og jeg vet ikke om noen.

Røine (om VGs eldre menn): De påstår at norsk idretts omdømme aldri har vært verre. Hvorfor får de ikke motspørsmål? I 2004 var NIF i praksis konkurs. Dette er mikrofon-journalistikk.

Graff (om kontakten til internasjonal presse): At vi prøvde å påvirke? Sludder. Det var helt riktig strategi. Vi ville ha erfarne journalister på saken, ikke sommervikarer.

Nyand (om kommunikasjon): Budskapet har kommet helt feil ut. Veldig mye virket planløst.

Welhaven (om NIF-åpenhet): NRK lar Inge Andersen breie seg i Dagsnytt 18 med vilkåret at han ikke skal ha motdebattant. Hvor er den journalistiske vurderingen?

Røine (om bruk av sosiale medier): Vurderer å kartlegge hva enkelte journalister mener på sosiale medier. Hvordan påvirker meningene sakene de skal lage?

Welhaven (om sjangere): Ja, vi må ha et klart skille mellom nyhetssaker og kommentater, ikke sause det sammen. Mange trenger større bevissthet om det. Ja, viktig debatt om bruk av sosiale medier.

Røine (om ledere som kvier seg for å stille opp): Man er slitne, føler at man løper etter. NIF er ikke et konsern. Takt og tone bør vi ha en dialog om.

Graff (om at Verås Larsen fikk uttalenekt av toppidrettssjefen): Helt riktig. Selvfølgelig skulle ikke Verås Larsen uttalt seg.

Nyland (om NIF-forbud om at folk ikke skulle uttale seg om Johaug-saken): Hvor er åpenheten?

Welhaven (om VGs strategi): VG-spaden var et bevisst prosjekt som ble satt i gang sist vinter. Ble satt av ressurser til å ettergå Norges Idrettforbund og Norges Fotballforbund. Tradisjonelt har sportsjournalister vært altfor mye opptatt av sport enn journalistikk. Dette har vi fått gjort noe med. Sportsjournalist-rollen er i endring. Men vi trenger folk med utdannelse innen jus og medisin. Vi er ydmyke i forhold til faktafeil, men det er litt paradoksalt å høre Norges Skiforbund snakke om det når det gjelder astmasaken.

Graff (om etterrettelighet): Jeg finner faktafeil hver eneste dag, men Welhaven skal ha ros for kanskje å ha vært den eneste journalisten som har lest hele dommen fra CAS om Johnsrud Sundby.

Welhaven (om negativ journalistikk og Johnsrud Sundbys gledestårer sist helg): Jeg har ikke skrevet en eneste negativ kommentar med fokus på utøverne. Vi har pekt på ledelsen og systemsvikt.

Røine (om dobbeltrolle): Ja, jeg sitter i styret i VG TV, men der diskuterer vi ikke journalistikk.

Ellers var vi innom Lersveens røffhet, Johaugs tårer, Johnsrud Sundbys sønn på pressekonferanse og etterhvert innspill fra salen der både VG, TV 2, Aftenposten, Nettavisen, Dagsavisen, blogger Andreas Selliaas og andre bidro inntil Nyand måtte rekke flyet til Bergen og Skeie Solberg satte strek.

Og den uformelle delen av debatten fortsatte til langt over midnatt.

 

 

 

 

 

Tilbake