Debatt om kritisk sportsjournalistikk og FIFA

Andreas Selliaas, Kjetil Siem og Frode Lia hadde en frisk debatt om situasjonen i internasjonal fotball og journalisters tilnærming på årsmøtet i NSF i Oslo Media House onsdag kveld.
Andreas Selliaas, Kjetil Siem, Frode Lia og Gunnar Grindstein under onsdagens debatt. Foto: Reidar Sollie

Sportsblogger Andreas Selliaas hadde først en innledning med et blikk på sportsjournalistikk i dag, med fokus på hvorfor det er primært journalister utenfor sportsjournalistikken som har stått bak de store avsløringene innen idrettsorganisasjonene det siste året. Han hadde også et kritisk blikk på AIPS og organisasjonens bindinger til internasjonale idrettsorganisasjoner.

Han oppfordret til bedre arbeid på tvers av avdelingene i redaksjonene i en tid der ressursene snevres inn. Kritisk journalistikk er tid- og ressurskrevende, men med enkle verktøy kan man få til mye. Han oppfordret også norske sportsjournalister til å  delta på den beste arenaen for kritisk sportsjournalistikk, Play The Game, som arrangeres annethvert år i Danmark. I år var det kun VG og NRK som var tilstede der.

I forlengelsen av Selliaas ble det en mer spesifikk debatt om forholdene i FIFA og Norges Fotballforbunds holdning til UEFA og FIFA. Generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, ga et innblikk i NFFs tenkning rundt støtten til Sepp Blatter. Han innrømmet at han personlig var mer FIFA-vennlig enn mange andre i NFF-systemet, som han mente hadde med sine år i Sør-Afrika å gjøre. Han trodde finalefeltet i FIFA-kampen ville bli innsnevret foran valget. I neste uke skal de nordiske land samles i København for å se om det er mulig å samkjøre seg i FIFA-valget.

Fotballmagasinet Josimar har hatt en rekke kritiske artikler om Norges Fotballforbunds tilnærming til FIFA og det ble en frisk meningsutveksling mellom redaktør Frode Lia og Kjetil Siem. Vi kom også innom fotball-VM i Qatar og hvorfor det synes umulig å flytte et VM som tilsynelatende alle skjønner ble kjøpt. Etisk komite, der Yngve Hallen sitter, har nå suspendert 27 fotballedere og Siem prøvde å forklare hvorfor Hallen måtte ta hensyn til sin egen taushetsplikt når han uttalte seg til media.
Til slutt ble det et historisk "Handshake for Peace" melom Kjetil Siem og Frode Lia!

Vi gikk på overtid i Oslo Media House, kveldens nye arena for årsmøtet. Omlag 30 medlemmer var på plass og disse medlemsorganisasjonene var representert: Aftenposten, VG, Nettavisen, Dagsavisen, NRK, TV 2, NTB, Østlandets Blad, Friidrett.no, CMore (Mondaynightproductions), Budstikka pluss et knippe honnørmedlemmer.

 

Tilbake