Ingen siling av spørsmål

Brødrene Espen og Svein Graff, medieansvarlige i ski og fotball, var gjester på NSFs årsmøte tirsdag. Hvordan skal medietid fordeles rettferdig?
Mediesjef Espen Graff vil styre Marit Bjørgen under mange pressetreff i vinter. FOTO: Lise Åserud, NTB Scanpix

Med Petter Northug til start (sannsynligvis) under VM i Falun, og en 15-åring med kraftig fokus på fotballandslaget, blir det mediemessige utfordringer i å håndtere pågangen. Med hensyn til ski-VM i Falun er detaljene ennå ikke lagt. Men en ting var Espen Graff klar på.

- Alle journalister må få stille de spørsmålene de ønsker. Så får de få de svarene de får. Opplever dere siling av spørsmål, er det bare å ringe meg, sa han under kveldsdebatten.

Svein Graff er grunnleggende enig, men han ba om forståelse for at man måtte kjøre et ganske bevisst løp med en 15-åring alle vil snakke med.

Både Espen og Svein Graff har tung medieerfaring både fra TV2 og NRK og kjenner medienes behov. Sistnevnte er nå over i ny stilling i Fotball Media der utvikling av eget innhold blir fokus. Det vil også skape utfordringer for mediene.

Vil vi oppleve at særforbundene tar mer av regien selv?'
- Ja, svarte Svein Graff, og viste til eksempler der eksklusivt innhold blir lagt på forbundets hjemmesider. Noe av dette er gitt eller solgt videre. VG har blant annet fått bilder de ikke ville hatt anledning til å ta selv.

- Uproblematisk så lenge vi selv bestemmer bruken av det, sa sportssjef i VG, Øyvind Brenne.

Også skiforbundet jobber med en strategi som vil gjøre at de tar mer regi selv og Espen Graff utelukker ikke at videointervjuer kan erstatte noen former for pressemeldinger.

- Men så vil vi uansett sikre tilgjengeligheten slik at dere kan få stilt de spørsmålene dere ønsker. Tilgjengelighet og åpenhet vil hele tiden være retningsgivende, sa han.

Fotballforbundet vil også beholde tilgjengeligheten på dagens nivå, men med avskjerming enkelte dager.

- Vi opplever vi har et godt samarbeid med sportsjournalistene der vi har forståelse for våre felles behov, sa Svein Graff.

Medietid

I neste uke er det sesongstart i langrenn på Beitostølen og vi får nye eksempler på hvor lite tid hver enkelt vil få til en-til-en-intervjuer.

- Norge er ekstremt langt framme i bruken av formidling live. Hvordan skal vi fordele dette rettferdig når alle mediehus har behov for både livedekning på tv og nett og samtidig vil lage eksklusive saker til avis. Dette er vi i dialog med dere om for å få innspill, sa Espen Graff.

Sannsynligvis må hvert mediehus (TV2, NRK, VG, Aftenposten, NTB og andre) få en gitt tid og så bruke den så godt de kan internt. I VM i Falun vil det også bli stor interesse fra svenske medier som gjør at pågangen vil bli betydelig større enn den var under OL i Sotsji sist vinter.

Ny i styret

Før brødrene Graff slapp til, var det ordinært årsmøte med gjennomgang av årsberetning og valg. Referatet finner du under Styremøter.

Reidar Sollie (Dagsavisen) og Vegard Jansen Hagen (TV2) ble gjenvalgt for to år som leder og styremedlem, mens Camilla Klovning (Stavanger Aftenblad) er ny i styret.

 

 

Tilbake