Årsberetning 2016

Her er styrets aktiviteter i 2016

 

ÅRSBERETNING NSF 2017

1.      STYRET
På årsmøtet i Oslo Media House 6. desember 2016 ble det gjenvalg for de tre medlemmene som var på valg i styret i Norske Sportsjournalisters Forbund. 

Leder: Reidar Sollie (Dagsavisen). Gjenvalgt for to år.
Nestleder: Gunnar Grindstein (NRK). Ikke på valg..
Kasserer: Karin Hanstensen (Østlandets Blad) Ikke på valg.
Sekretær: Henrik Odiin (VG). Ikke på valg.
Styremedlem: Vegard Jansen Hagen (TV 2). Gjenvalgt for to år.
Styremedlem: Magnus Aabech (NTB). Ikke på valg
Styremedlem: Carina Alice Bredesen (Nettavisen). Gjenvalgt for to år.

Revisor: Sturla Sjem (honnør, tidligere NSF-leder). Gjenvalgt for ett år.
Valgkomite: Kjell-Eirik Mikkelsen (Bergensavisen), Arild Andersen (NRK), Mattis Røhne (Hamar Arbeiderblad). Gjenvalg for ett år.

2.       STYREMØTER 
Det har i perioden vært avholdt fem styremøter og diverse  møter med Norges Idrettsforbund, Norges Fotballforbund og Norges Olympiske Komite. 

3.       MEDLEMSSITUASJONEN
Totalt er det nå 480 medlemmer i NSF.  En nedgang på 30 fra i fjor. Det er fortsatt store endringer i mediebransjen, og det gjenspeiles også i sportsredaksjonene.  I tillegg har vi et økende andel honnørmedlemmer (60).

4.       ARBEIDSFORHOLD NORSK TOPPFOTBALL
Klubbene: Det er færre mediefolk enn før i mixed sone, en konsekvens av innsparingene i redaksjonene og ny måte å dekke kamper på, flere gjør det via tv. Noen klubber har åpnet garderobene for presse etter kampene.
Landslag:  Ny landslagssjef betyr alltid ny praksis. Men få endringer fra tidligere etter Lars Lagerbäcks inntreden. Upraktisk med at pressekonferanser og treninger ikke er samkjørt når laget er i Osloområdet. NFF jobber med å skape en fast base.  Vi har årlig evalueringsmøte før jul med NFF.

5.        AKKREDITERING OL PYEONGCHANG 2018
Prosessen ble fullført i sommer og kanskje for første gang ved vinterleker fyller ikke Norge sin pressekvote. Særlig har lokalaviser meldt avbud etter at de først meldte seg på. Norge har 60 akkrediterte i Sør-Korea i tillegg til den nye retighetshaveren Discovery. På grunn av konflikt mellom Discovery og NRK/TV2 om akkrediteringer, har TV2 nett fått noen av de ledige medieakkrediteringene i vårt system. Vanligvis styres dette mellom tv-selskapene. 

   Romerikes Blad og Trønderavisa har trukket sine søknader.

·         Ny søknad fra Fjordingen. Blir oppfyllt da kvoten ikke er full. 44 av 60 plasser besatt.

 

·         Uenigheten mellom TV 2 og Discovery reaktualisert etter at sistnevnte har antydet at TV-akkrediteringer kan bli lagt ut for salg.

6.       FOTBALL-VM i RUSSLAND 2018
Her starter akkrediterngsløpet i desember. Kvotene blir ikke fordelt før alle de 32 deltakernasjonene er klare. Ettersom Norge ikke er blant dem, kan vi ikke forvente store kvoter, men FIFAs mediekommisjon har vist en pragmatisk og positiv holdning til dette tidligere.

7.       JOHAUG-SAKEN

Johaug-høringen på Ullevaal.

·         Tilgang og rutiner etter praksis fra mer ordinære rettssaker – og etter langvarig dialog med Sollie.

·         Totalt 75 ønsker om akkreditering.

·         Vårt øn.ske om rullering av tilgang til selve salen fikk gjennomslag.

·         Gode tilbakemeldinger rundt gjennomføring av mediehåndteringen.

 

·         Skryt om åpenheten fra utenlandske medier.

 

8.       SKI-VM LAHTI

God informasjonsflyt om det praktiske ved bruk av Whatsapp. Men pressemeldinger og annen info med nyhetsverdi burde vært sendt til redaksjonene på mail o.l. i stedet for gruppemeldinger til enkeltpersoner.

·         Ønske om tilrettelegging av en til en-intervjuer.

·         Ønske om større tilgjengelighet av utøvere mens de er nyhetsferskvare. Hopperne mer tilgjengelige enn langrennsfolket. Også vraket utøvere bør stille opp.

 

·         Null verdi av presseatt. sine egne spørsmål på PK. Pressens nøye tilmålte tid bør ikke spises av slikt.

 

9.       AIPS-KONGRESS I SEOUL/PYEONGCHANG

På grunn av kostnadene valgte Norge ikke å delta. Men temaene vi tokk opp på forrige AIPS-kongress ble videreført.

 

10.       NORDISK KONGRESS ISLAND
Allerede 3. januar ble det et møte i København om den kommende AIPS-kongressen og Nordens initiativ der. Lederne fra hvert land møtte AIPS-president Gianno Merlo. Han fikk bakgrunn for våre innspill og det ble en lang debatt om kulturforskjellene i verden.
Sverige har fått helt nytt styre og er det landet som er mest på linje med våre innsigelser. Neste nordiske kongress er på Island i 2017.

11.  AIPS YOUNG REPORTERS

AIPS UEFA-journalister under fotball-EM for kvinner.

 

·         Programmet «Young reporters» fortsetter (aldersgrense 28 år). Mulig å søke om to slike akkrediteringer pr land, men problematisk at programmet finansieres av UEFA. Journalistene er også forpliktet til å skrive for AIPS sin hjemmeside. Relevante redaksjoner har fått skriv fra NSF om mulighetene og vår skeptiske holdning til programmet. Foreløpig har ingen meldt tilbake om interesse. Sverige og Danmark sender minst en hver med informasjon om den etiske problemstillingen som bakteppe.

12. VIDEREUTDANNING OG KURS
Vi oppfordrer IJ (institutt for journalistikk) å innlemme kurs for sportsjournalister i sitt program. I høst var kurs om kritisk sportsjournalistikk på programmet med 24 påmeldte. Kurset fikk bra tilbakemelding. IJ legger opp til et nytt kurs, sannsynligvis høsten 2017. 

13.  ØKONOMI
Underskudd i år på om lag 22.000 kroner. Hovedårsak: Nedgang i medlemsmassen og større deltagelse på årsmøtet enn vanlig. Ett styremøte i Berge. Tiltak: Kuttet ut årets AIPS-kongress, mer møtevirksomhet ved bruk av moderne teknologi. Øke medlemskontingenten for å bygge en buffer til 100-års-jubile og nordisk kongress i 2021.

14. ÅRETS IDRETTSNAVN 2015

Slik endte avstemningen:
1. Ada Hegerberg, fotball, 82 poeng.
2. Henrik Christoffersen, alpint, 54.
3. Magnus Carlsen, sjakk, 48.
4. Mats Zuccarello, ishockey, 26
5. Filip Ingebrigtsen, friidrett, 25
6. Håndballjentene, 15
7. Stig-Andre Berge, bryting, 9
8. Olav Lundanes, orientering,  7
9. Tiril Eckhoff, skiskyting,  6
10. Martin Johnsrud Sundby, langrenn,  5
11. Ole Einar Bjørndalen, skiskyting,  4
11. Kjetil Jansrud, alpint, 4
Thorir Hergeirsson, Sarah Louise Rung, Karoline Bjerkeli Grøvdal, Nora Mørk og Rune Almenning Jarstein fikk en stemme hver.

Statuetten ble delt ut av Sollie foran privatlandskampen Norge - USA i Sandefjord i juni med tilhørende opptreden i NRK TV for å forklare bakgrunnen.

 
18. november  2017
Styret

 

Tilbake