Rapport fra AIPS-kongressen

Årets AIPS-kongress ble holdt i Paris i mars. Den ble flyttet dit fra Uruguay, som måtte trekke seg på grunn av økonomiske vansker.

Referat AIPS kongress 2015

Paris, Frankrike, 2.-4. mars

 

Kongressen

Årets kongress ble amputert siden Paris måtte arrangere på kort varsel etter at Uruguay kastet inn håndkleet to måneder tidligere.

Magnus Aabech var NSFs delegat, mens Rolf Arne Odiin var til stede som representant for AIPS’ kommisjon for nordiske grener og skiskyting.

Pressefrihet og ytringsfrihet et gjennomgående tema gjennom hele kongressen, aktualisert etter angrepet på Charlie Hebdo.

Under første dag av kongressen ble Odd Skarpjordet, Svein Inge Thime og Arvid Eriksen minnet blant medlemmene som er gått bort i løpet av det siste året.

Ny pris

AIPS har i samarbeid med selskapet Abu Dhabi Media opprettet Sport Media Pearl Awards. Gianno Merlis hjertebarn, og prisene ble stadig nevnt i løpet av kongressen.

Det er ni kategorier og pengepremie på 10.000 dollar til hver av vinnerne.

AIPS og Abu Dhabi Media har for øvrig inngått en treårig sponsoravtale med en verdi på 180.000 euro per år.

Presentasjoner

Det ble holdt presentasjoner av bl.a. Rio 2016s presseteam, IOCs mediesjef Anthony Edgar, FIFA/arrangøren av sommerens kvinne-VM i fotball i Canada, UEFA/fotball-EM 2016, Det internasjonale lotteritilsynet m.m.. Ingen store nyheter. Fikk ikke hørt på alle pga. nordisk møte (se under).

Europeisk sesjon

En viktig kampsak som ble tatt opp handler om pressefrihet og fri tilgang til store idrettsarrangement. Det europeiske forbundet har jobbet inn mot EU-parlamentet for å sikre frie radiorettighete. Ble advart mot å tro at dette kun gjelder radio – tror det også vil komme for eksempel skrivende journalister. Kongressen vedtok at dette arbeidet skal fortsettes.

Det skal holdes europeisk assembly/kongress (?) i Minsk til høsten. Dato ikke klar, foreslått dato krasjer med landslagsfotball. Kommer mer informasjon i juni.

 

Nordisk møte

Første dag hadde de nordiske delegatene et kort møte.

Sverige: Mats gir seg som leder i juni. Svenskene håper å få sin første kvinnelige leder. Nedgang i antall medlemmer. Fra å ha lokale medlemsgrupper går det mot en sentralisering av forbundet.

Finland: Vertskap for nordisk kongress i mai. Nina sender ut program i løpet av kort tid. Finnene dekker kostnader for fire personer fra hvert land.

Danmark: Skulle ha valg sist uke. I tillegg til kåring av årets idrettsutøver gir de også journalistpriser (fem kategorier) – noe for oss? Vet ikke om det har vært vurdert tidligere. Prøver å rekruttere nye medlemmer, trenger fra radio og TV.

Island ikke til stede på møtet (vet ikke om de pleier å være med det). Generell misnøye med, etter det vi fikk med oss, at Island ikke deltok på kongressen selv om en delegat var på plass i Paris. Flemming fra Danmark fortalte også om at 6-8 islandske reportere fikk gratis tur til håndball-VM av myndighetene i Qatar. De var også til stede etter at Island ble utslått. Frykt for at sender signaler om at nordiske journalister kan ”kjøpes”. Dette skulle tas opp på nordisk kongress i mai.

Ønske blant alle om å få inn en nordisk representant i styret i europeiske forbundet/komiteen. Bør vurderes til valget i 2017.

Neste kongress

Doha, Qatar ble godkjent som arrangør av kongressen i 2016. I 2017 holdes den i Lausanne.

 

Tilbake